Friday 6 December 2013

Lindts handmade choclate


30 seconds of heaven



                                                        Gillandeprincipen.
I denna reklam ser vi schweiziska choclateirs som skapar enligt reklamen handgjorda Chokladpraliner. Vi ska analysera denna reklam inom olika socialpsykologiska teorier. Enligt Gillandeprincipen som uppfanns av Cialdini är när man litar eller känner sig trygg runt en person som man inte har någon alls relation till. Detta kan stämma enligt vår reklam. I vår reklam så talar en lugnande kvinnoröst och de professionella choclateirs gör den magnifika chokladen, man får en välmående känsla av att chokladen är himmelsk god. Man får känslan av ett chokladluktande palats där i reklamen säger de att chokladen är handtillverkad, i detta fallet är den fabrikstillverkad och de har inte en anknytning till de 160 åren av passion. Detta gör dem enligt gillandeprincipen, för att få kunden att köpa deras varor. Sedan kan även rösten eller chokladskaparna kan likna någon man har en relation till. Mannen i reklamen kanske liknar din snälle farbror och får dig att köpa chokladtryffeln.
Tajfels teori om social identitetsteori visar att med hjälp av sina intressen kan man förstå vilken social grupp man ska tillhöra och då i denna reklam att man kan relatera till olika grupper, man kanske är en chokladälskare och känner sig påtvingad att köpa de exklusiva chokladpralinerna. Man kanske köper ett packet praliner och inser att andra i klassen köpt samma sort, då skapas en social grupp där de som köpt denna chokladsort får vara med.

Förpliktelseprincipen
När man väl har valt den ljuvliga och mumsiga Lindt Chokladen känner man sig så trygg och gillar den så pass mycket att man kommer köpa den i fortsättningen trotts att den är dyr.
Förpliktelseprincipen är alltså baserad på man fortsätter använda något som man efter första gången tyckte om väldigt mycket och det är det Lindt reklamen letar efter, att locka kunder som fortsätter köpa chokladen efter första gången.
Lydnad (Miligram)
Genom att intyga ”publiken” om att man har de bästa chokladtillverkarna försöker man övertyga och säg att det vore att misstag att inte köpa och äta Lindts choklad, genom det försöker man säga till gruppen att de måste köpa chokladen och det kan koppla till lydnad.
Efter att man övertygat målgruppen om att köpa chokladen genom lydnad vill de alltså inte sluta köpa den längre eftersom de nu har blivit så övertygade om att Lindts choklad är den bäst och därför har de nu lagt sin tillit till chokladtillverkarna.

I dagens reklamer använder man ofta auktoritets personer som är relevanta med varan för att få publiken att lita på produkten. Det kan som ett exempel vara en högt uppsatt tandläkare i en tandkräms reklam. Detta kan appliceras på reklamen vi har valt. I lindors reklam beskrivs det hur ” Crafted by Lindt Master Swiss Chocolatiers”. Samtidigt som man får se hur en mycket välklädd man häller choklad på ett professionellt sätt. Detta är ett typiskt exempel på något som då kallas Auktoritetsprincipen. Den syftar på att vi tenderar att lyda folk i någon form i auktoritets position. Till exempel en Polis eller en högt uppsatt läkare i vit rock.
 Konformitet väger tungt när det kommer till reklam och hur man som kund agerar. Om till exempel den stora massan gör på ett visst sätt eller alla köper ett vist märke så kommer du med största sannolikhet också att göra detta. Ett experiment gjordes som kom till att bli känt som ”The Ashe experiment”. 


Av: Anton Borna, Tomas Dahl och Vic/ktor Persson

No comments:

Post a Comment