Tuesday 17 December 2013

Nuförtiden är det nästintill omöjligt att kolla på TV utan att stöta på någon form av reklam. Massmedia och reklam är det mest kraftfulla verktyg som används av den härskande klassen för att manipulera befolkningen.
Åsikter och attityder formars och man definierar vad som är normalt och acceptabelt.
Målet med att skapa reklamen, som med utnyttjande av psykologiska principer effektivt påverka människorna och få dem att handla i önskad riktning.

I en romantisk och tilltalande reklam av Ving 2013 kan man se tydliga spår på olika
påverkansprinciper.
Bristprincipen
I Vings reklam försöker företaget visa upp ett erbjudande om deras ” hotell som älskar barn ”. Resor är lyxigt att åka på men ofta är det fullbokat på de mest populära ställena vilket gör att de bästa resorna är knappa. Detta driver kunderna till att vilja åka på resan ännu mer då värdet stiger som utbudet är mindre. Men självklart vill inte alla ha det andra strävar efter, därför fungerar inte denna teori på alla människor!
The foot-in-the-door tekniken
När man går med på erbjudande med förstaklassflyg till det lyxigaste stället, all inclusive för ett rimligt pris är det troligt att man inte betalar den ”riktiga” kostnaden.
Företaget öppnar med ett erbjudande för ett fast pris, 3 975.
Det som inte alla kunder lägger märke till är FR som står framför, vilket står för från! Resorna kostar alltså inte 3 975 utan kostnaden är från det priset.
Dessutom tillkommer andra kostnadserbjudande som till exempel mat, större säng, utsikt över havet mm. När du väl gått med på det ”billiga” priset är det mer troligt att du kommer gå med på det verkliga priset. Detta grundas i Dickersons experiment som han genomförde 1992.
Enligt Lowballing teorien kommer Vings resenärer som har accepterat det första erbjudande lättare att gå avvikelser från den uppgjorda överenskommelsen!
Även fast många väljer att köpa ändå finns det även människor som blir irriterade och väljer att inte köpa något över huvud taget!
Försäljaren kan ”sänka” priset när kunden tycker det är för dyrt, alltså ändrar kundens kostnader eller det är vad kunden tror.
Samsynsprincipen

När man kollar på Vings reklam får man en känsla av en perfekt familj som har det hur bra som helst! Många svenskar idag åker utomlands för att koppla av och lyxa till det. Desto fler som åker desto fler vill åka!
Detta grundar sig i samsynsprincipen, då vi är mer benäga att åka utomlands om våra bekanta gör det. Barnfamiljer som ser reklamen är särskilt mottagliga för denna princip när de känner sig säkra, och är mer benägna att påverkas av människorna i reklamen som liknar dem själva. 
Dock får Vings reklam enligt denna teorin en relativt smal målgrupp då andra grupper inte tilltalas.


” Utan reklamen skulle man vara lycklig, utan att veta varför”

No comments:

Post a Comment