Tuesday 3 December 2013

Volvo Reklam


Media omsluter oss ständigt. Vi blir iproppade marknadsföring av olika slag så ofta att vi i de flesta fallen inte ens tänker på det. Genom att ha studerat olika teorier från socialpsykologin kan man tydligare hitta de olika medel som PR idag använder sig av för att sälja in sina produkter och tjänster hos kunderna. Jag har valt att applicera olika socialpsykologiska teorier på en bilreklam. Närmre bestämt en Volvo reklam som gick 2010. Reklamen finns att se HÄR.

Reciprocitetsprincipen:
Reciprocitetsprincipen (Robert Cialdini) handlar om vår vilja att ge tillbaka till dem som gett oss något. Detta är en stark norm i vårt samhälle och något som utnyttjas flitigt i säljarbranschen. I just denna reklam är det inte tydligt fören i slutet hur man använt sig av metoden. Texten om vad själva erbjudandet dyker upp först då och lyder såhär ” Just nu bjuder vi på utrustning till nya v70 DRIVe KINETIC. Värde 16.900 :-” Detta är ett generöst erbjudande som kunden i fråga kan se som en gåva. I gengäld för det generösa erbjudandet blir personen i sin tur sugen på att ta erbjudandet då det känns som det hövliga att göra.  Principen är stark då normen går tillbaka långt i tiden och sitter hårt fast i oss människor. Dock blir vi mer och mer kritiska till all sorts reklam. Erbjudandet i reklamen är också bara lockande för den som är sugen på att köpa bil. Att få utrustningen till en bil gratis, utan att egentligen vilja ha en bil är ingenting som lockar speciellt många.

Bristprincipen:
Denna princip av Cialdini går ut på att brist och knapphet är något som värderas högre än vanligt förekommande ting och erbjudande hos oss. Personligen tror jag detta har att göra med vår vilja att känna oss speciella, unika och aningen bättre än andra i vår omgivning. För att återgå till Volvo reklamen, låter fotsättningen på erbjudandet i slutet såhär ”Gäller tom 16 Nov.” Detta är ingen brist på varan i säg men det är brist på tid innan erbjudandet är slut. Detta gör att kunden känner sig tvingad till att fatta ett snabbt beslut som man kanske inte riktigt tänkt över. Nackdelen med principen är som i så många andra fall, den faktor att alla är olika. Det finns de som fattar snabbare beslut med tidspress medan andra blir köprädda och skippar erbjudandet då det känns för hastigt och frambringar stress.

Gillandeprincipen:
Cialdini menade att vi är mer lättpåverkade av människor vi gillar eller ser upp till. Banduras teori om modellinlärning har satt sina spår i denna princip. Han menade att vi också lättare tar efter de som är lika oss själva - ålder, kön, intressen osv.  Även Milgrams teori om lydnad innehåller en del om att en auktoritetsfigur påverkar ens beslut. I Volvo reklamen har man inte använt sig av någon kändis som många ser upp till, för att sälja, även om det är ett vinnande koncept. Istället ar man lyckats nå ut till kanske ännu fler genom att avspegla en helt vanlig familj som många människor kan känna igen sig själva i. Om man ska vara kritisk till principen och dess användning i reklamen kan man säg att vi möjligtvis har blivit för vana med den här sortens reklam att den inte lägre tar på oss. Vad jag menar är att det finns så många olika reklamer som kan spegla oss så att konceptet inte längre håller. Vi kan ha tightat åt våra krav för vad som är likt oss själva och vem vi ser upp till och litar på. För att härma enligt gillandeprincipen tror jag i dagens samhälle att man bör känna personen alternativt ha den som en tydlig förebild.

Samsynsprincipen:                                                                                                           Samsynsprincipen fungerar lite som det vi vardagen menar är grupptryck. Ju fler som gör något/har något mm desto mer känner vi att vi bör göra eller ha samma sak. Varför? Jo för det känns som ett säkert och bra val då andra redan är nöjda. Alternativt av den anledning som kan baseras på Aschs konformitetsteori, just att vi följer grupptrycket för att vi inte vill sticka ut (Normativ konformitet) eller för att vi tror andra vet bättre än oss själva (Informativ Konformitet) I just den reklamen jag valde, kan man inte se att de använt sig speciellt mycket av detta, hade dem däremot skrivit ”gör som 20 000 andra Svenskar” så hade vi möjligtvis känt att vi blir mer attraherade av bilen. Dock finns det de som inte alls vill ha samma som alla andra utan istället vill vara unika, speciella osv. Dessa människor attraheras förmodligen istället av ”Bristprincipen”

Av: Filippa Blom E2B



No comments:

Post a Comment