Sunday 1 December 2013

Proactiv Reklam

Media påverkar både oss människor och det samhälle vi lever i. Efter att ha studerat socialpsykologiska teorier är det lättare att urskilja de knep som marknadsförare använder sig av för att sälja olika produkter. Vi har valt att granska reklamfilmen Proactiv där den världskända artisten Katy Perry medverkar. Proactiv är en serie ansiktsprodukter som påstår sig ska avlägsna orenheter och acne. Nedan kan ni se reklamfilmen:
Följande teorier/principer kan appliceras på denna marknadsföring:

Auktoritetsfigur: Genom att använda sig av en auktoritetsfigur, i detta fall Katy Perry, väcker försäljaren en köplust hos den potentiella kunden. Denna känsla kan uppstå i form av plikt gentemot sin idol, där man anser att idolen sätter trenden och därmed är en ledande förebild som man borde lyda. Denna princip är en av de sex påverkansprinciper som Robert Cialdini kom fram till i sin studie rörande social påverkan. Teorin kan även finna stöd i forskaren Milgrams teori som hävdar att en auktoritetsfigur påverkar vårt sätt att bete oss och kan även influera oss att handla på ett visst sätt under lydnad. I denna reklamfilm är det främst statusen av auktoritetsfiguren som spelar en avgörande roll. Uppskattning av auktoritetsfigur leder oss in på nästa princip som är gillandeprincipen även den grundad av Cialdini.

Gillandeprincipen påstår att vi är mer benägna att påverkas av människor vi gillar och respekterar. Marknadsförarna har i detta fall valt att använda sig av Katy Perry som är en omtyckt och tillsynes pålitlig officiell person. Man kan genom gillandeprincipen därför förklara varför vissa människor köper produkten.

Social inlärningsteori, förklarad av Bandura, kan också appliceras på reklamen eftersom denna teori förklarar inlärningen som sker hos oss människor när vi uppmärksammar något. För att lära sig något hävdade Bandura att det fanns olika faktorer till inlärning. Dels att vi måste uppmärksamma skeendet, vara benägna att minnas det och även vara motiverade till att vilja lära oss. Människan kan lära sig nya beteenden genom att observera andra = modellinlärning. Människan reglerar dock sin inlärning med hjälp av egna tankar och värderingar och skapar på så sätt egna mål.  Bandura insåg att vi människor har en tendens att ta efter våra förebilder. Förebilder som har egenskaper som vår egen grupp ser upp till och känner en samhörighet med.

Social identitetsteori: Som ovan nämnt är samhörighet oerhört viktigt för människan eftersom den är en social varelse. Pyskologen och forskaren Tajfel kom fram med en teori på 70-talet som kallas för Social Identitetsteori. Denna teori innebär att vi har inte bara har en individuell identitet utan också en social identitet som är situationsbaserad. Vi delar automatiskt in vår omgivning i kategorier och i Proactiv sammanhanget skulle vi kunna tänka oss att det finns två kategorier, de som använder Proactiv och de som inte använder Proactiv. Består din umgängeskrets av den förstnämnda kategorin kommer du automatiskt känna dig mer manad till att köpa produkten. Detta kan även förklaras med teorin om normativ konformitet där du följer gruppen för att du tror att de vet bättre än dig.

Samsynsprincipen: Enligt samsynsprincipen så visar Proactiv reklamen ett flertal människor som har använt deras produkt. Faktumet att de visar flera människor än en bidrar till att vi blir mer benägna att köpa produkten då vi tror att den måste vara bra då den används av ett flertal personer.
Dessutom är vi är mer benägna att påverkas om de människor vi ser verkar vara lika oss. I början berättar Katy att hon har varit mycket osäker på sig själv, vilket människor som kollar på reklamen kan associera sig själva med.

Informativ konformitet: Utifrån informativ konformitet kan man dra som slutsats att målgruppen köper produkten för att andra personer gör det, alltså måste de göra rätt i att köpa den. Man får mycket information om vilka ingredienser produkten innehåller men eftersom man inte vet huruvida bra dom är antar man att dem är bra eftersom ett stort antal människor har köpt produkten tidigare.
/ Rebecka Berggren, Anna Bedroth och Marie Lundqvist E2B



No comments:

Post a Comment