Tuesday 17 December 2013

Reklam analys – Coca Cola Zero

Taste the possibilities

Reklamen vi har valt att analysera reklamen ur ett socialpsykologiskt perspektiv är Coca Cola Zero – Taste the possibiltes. Jag och Nils valde just denna reklam eftersom vi anser att de stora bolagen som Coca Cola oftast vet hur man påverkar och riktar sig till sin målgrupp som just i detta fall är män.
Reklamen visar en ung man vars bil har gått sönder när han befinner sig på en öde väg. När man väl tänker att det inte finns något hopp för honom så tar han en klunk av sin Coca Cola Zero och plötsligt dyker det upp en truck som körs av en snygg tjej som är halvpåklädd och ser ut som en cat walk modell.  När han tar sin andra klunk kommer ännu en tjej ut ur bilen, lika snygg som den första.
Vi vill diskutera var hur denna reklamsnutt påverkar alla tv-tittarna och vad syftet var. Vi kom överens om att man ville genom denna video göra det attraktivt att köpa Coca Cola Zero, likt som många andra reklamer.  Man vill ge ett intryck till folk att om ni dricker denna dryck, ökar er chans för att träffa vackra unga kvinnor – att möjligheterna ökar.

Cialdinis principer

Robert Cialdini är en psykologiprofessor från USA som studerade just social påverkan inom marknadsföring. Han menade att det finns tusentals olika metodera och tricks som används idag för att påverka folk men att det egentligen är sex grundläggande principer som ligger bakom dem alla. Dessa sex påverkansprinciper är:
·         Reciprocitetssprincipen (reciprocity)
·         bristprincipen (scarcity)
·         auktoritetsprincipen (authority)
·         förpliktelseprincipen (consistency)
·         gillandeprincipen (liking)
·         samsynsprincipen (consensus)
De här olika principerna är olika sätt som skickliga säljare från företag använder för att kanske förvränga sanningen, ändra åsikter eller helt enkelt möjliggöra det omöjliga.  Principerna har byggts upp efter ett antal experiment och försök som testats och som bevisar hur vi påverkas av marknadsföring. 
Reciprocitetssprincipen handlar om att ge och ta dvs. om vi får något litet t.ex. ett smakprov och bemötts på ett vänligt sätt känner vi oss ”skyldiga” till att köpa produkten och återgälda den ”generösa” handlingen.
Bristprincipen handlar om ”limited edition” och hur bristen av en vara får oss att vilja ha en produkt ännu mer för att det inte finns så lika det. Vi värdesätter t.ex. guld mer än brons för att det inte finns lika mycket av guld och därför säljs guld mycket dyrare också samtidigt som att det köps mer av guld än brons. Mer vardagliga produkter är bilar som är dyrare och mer eftertraktade ju färre det finns av modellen. Vissa varor har nog blivit en kulturs sak också efter man vill sticka ut och vara unik.
Auktoritetsprincipen är den principen som för det mesta användas i tandkrämsreklamer och likande reklam. Då man använder sig av en auktoritetsperson t.ex. en tandläkare som anses ha status, vara expert och just att hon har sin rock på sig samtidigt som övertygar och granaterar om att just denna tandkräm är bäst. Denna princip handlar mycket om lydnad som Milgram var inne på och menade att vi människor lyder som mest när en auktoritetsperson är närvarande och vi känner en viss skyldighet för person i maktpositioner.
Förpliktelseprincipen handlar delvis också om en slags plikt vi känner oss skyldiga att fullfölja. Vi agerar på ett sätt om visar konsekventa beteenden och åsikter. Folk vill alltså undvika att verka opålitliga och ombytliga genom att ändra sina åsikter om saker och ting. Detta utnyttjas då man blir kallad för att bara ”prata” om något och sedan slutar ändå allt med att man har skrivit på ett avtal. 
Samsynsprincipen är en princip som handlar om att känna och finna trygghet i att folk omkring en och speciellt folk som är lika en själv utför en viss handling dvs. man finner trygghet i det och på så sätt känner att det är rätt att göra likadant eftersom om de gör det så kan det ju inte vara fel eller dåligt. Man går helt enkelt efter hur andra agerar. Innan vid auktoritetsprincipen så handlade det om att göra som en expert säger och här handlar det om att göra som en person som liknar oss själva t.ex. en mamma tänker att en viss sorts blöja måste vara bättre eftersom alla andra mammor köper det.
Gillandeprincipen är den sista principen som Cialdini kom fram till. Denna princip handlar om att vi tycks påverkas lättare av personer vi gillar. Gillande behöver inte bara betyda att man älskar personen utan det kan vara någon bekant eller liknande. Dessa personer kan få vårt förtroende genom att ge oss komplimanger men vi anses ibland lita på de utan någon särskild anledning. Folk är mer benägna att köpa produkter från människor som liknar de själva, eller från vänner och människor de känner eller har respekt för.
Alla sex principer går att koppla till olika socialpsykologiska teorier som Lydnad (Milgram), Rosenthal effekten, Konformitet (Asch), Social identitetsteori (Tajfel), Social inlärningsteori (Bandura) och Normer/Kultur.

Analys

Enligt oss går Coca Cola reklamen bäst ihop med gillandeprincipen då man använder sig av en snygg kvinnlig modell för att attrahera männen. Man vill övertyga folk om att om man dricker Coca Cola Zero så ökar chanser att man träffar på en snygg tjej. Anledningen till att man använder sig mycket av tjejer i reklam kan ha en ganska simpel anledning – killar gillar snygga tjejer. På detta sätt påverkas och dras de till att köpa produkterna. Vi tror dock inte att ALLA killar till fullo tror att de kommer träffa vackra tjejerna bara för att de dricker denna dryck och det är ju heller inte bara killar som dricker Coca Cola.
Vi tror även att det handlar om en förväntan som man har i bakhuvudet. Någon önskan man alltid har. Vilket går att koppla med Rosenthalteffekten som just förklarar att vi påverkas och drivs av förväntningar. Rosenthal gjorde ett experiment på en skola i Kalifornien som gick på att man skulle se om ett antal utvalda elever presterade bättre och fick bättre resultat när läraren trodde på dem och hade stora förväntningar. Detta visade sig att stämma och de eleverna som hade valts ut gjorde bättre ifrån än sig än de övriga i klassen. Vi tror att reklamen ger förväntningar och ”hopp” till killar. Det boostar upp deras självförtroende på något sätt.
Sammanfattningsvis vill vi säga att under all tid som reklam och marknadsföring har funnits så har de på ett eller annat sätt påverkat oss psykologiskt. Det har forskats kring detta och man har kommit fram till olika teorier och resultat efter massor av forskning. Robert Cialdini är en av de som kom fram till 6 olika principer som han förenar med marknadsföring. Vi valde att analysera Coca Cola Zero – Taste the possibilities reklamen och kopplade samman videon med Cialdinis gillandeprincip och Rosenthaleffekten.


Av Aisha och Nils

No comments:

Post a Comment